Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang

Pilotprosjekt: Samarbeid i Nord-Troms

Pilotprosjektet for område Troms omfatter hele 3 Fotefar: Kuivakoski/Tørfoss kvengård i Nordreisa kommune, Birtavarre fjærabuer i Kåfjord kommune og markedsplassen i Skibotn i Storfjord kommune. Nord-Troms Museum har det faglige ansvaret for piloten, og under følger litt informasjon om disse Fotefarene og piloten.

Gjennom pilotprosjektet skal man blant annet jobbe for flere språk i formidlingen av disse kulturmiljøene. Nord-Troms museum ønsker også å videreutvikle disse Fotefarene som møteplasser med god tilgjengelighet for mange brukergrupper. I tillegg ønsker museet å legge til rette for samarbeid med lokalt næringsliv og frivillige organisasjoner om tradisjonshåndverk og lokal mat på Fotefar-stedene.

Kuivakoski/Tørfoss kvengård viser livet på en vanlig kvensk gård på 1700- og 1800-tallet. Her får du et inntrykk av forskjeller og ulikheter mellom kvener, samer og nordmenn. Typiske kvenske trekk er f.eks. røykbadstua på gården og at vinduskarmene inne i våningshuset skrår nedover mot en beholder som fanger opp smeltevann fra vinduet. Gården ble vernet av Riksantikvaren i 2019, og er Nord-Troms museums hovedanlegg i Nordreisa kommune. Halti kvenkultursenter har laget et filmklipp som introduserer Tørfoss kvengård og kvensk kultur, og den kan du se under.

Film om Tørfoss kvengård, laget av Halti kvenkultursenter

Fjærabuene i Birtavarre er, som navnet antyder, sjøhus som ligger i fjæra. Dette kulturmiljøet stod igjen etter at tyskerne brente ned de fleste bygningene i Finnmark og Nord-Troms mot slutten av andre verdenskrig, og er dermed et viktig bidrag til den historiske tidsdybden i landskapet. Fjærabuene ble brukt til å lagre fiskeutstyr og varer.

Skibotn markedsplass er Nord-Troms museums hovedanlegg i Storfjord kommune. Markedet regnes som ett av de eldste i Nord-Norge, og er kjent fra skriftlige kilder fra 1571. Her møttes samiske, kvenske, finske, svenske og norske handelsmenn og beboere til handel og sosialt samvær. Markedet ble også en viktig arena for den læstadianske tro. Mer om Skibotn markedsplass: http://haltikvenkultursenter.mediaserver.no/sites/haltikvenkultursenter-sites/Skibotn-markedsplass+og+landsby+av+Ingebj%C3%B8rg+Hage.pdf

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: